Mi dissi ma nanna, quann'era nica:
Ora ti cuntu 'na storia antica".
"Ncapu li ammi mi fici assittari
e araciu araciu si misi a cuntari:
"Ci fu 'na vuta, a Siraùsa
'na caristìa troppu dannusa.
Pani 'un cinn'era e tanti famigghi
'unn'arriniscìanu a sfamari li figghi.
Ma puru 'mmenzu a la dispiraziuni
nun ci mancava mai la divoziuni
e addumannavanu a Santa Lucia
ca li sarvassi di la caristìa.
Nu beddu jurnu arrivà di luntanu
dintra lu portu siraùsanu
'na navi carrica di furmiendu
a liberalli di 'ddu turmentu.
Pi li cristiani la gioia fu tanta
ca tutti griravanu "viva la Santa!"
Picchì fu grazz' a la so 'ntercessioni
ch'avìa arrivatu 'dda binidiziuni.
Tutti accurrìanu a la marina,
ma era furmiendu,
'unn'era farina
e cu nu pitittu ch'un facìa abbintari
'un c'era tiempu di iri a macinari.
Pi mettisi subitu 'n'sarvamentu
avìanu a cuciri lu stessu furmiendu
e pi la forma "a coccia" ch'avìa
accuminciaru a chiamalla "cuccìa".
La bona nova arrivà luntana
e pi sta màrtiri siraùsana
fu accussì 'ranni la vineraziuni
ca fici nasciri 'na tradizioni.
Passà lu tempu di la caristìa
e arristà l'usanza, pi Santa Lucia,
di 'un fari pani, di 'un cuciri pasta,
e di manciari la cuccìa e basta.
Ma lu sapiemu, cci voli picca
e l'usanza di scarsa addivinta ricca.
A ognunu cci vinni la bedda pinzata
di priparalla cchiù elaborata.
Cu cci mittìa lu biancumanciari
e cu vinu cuettu cci vosi 'mmiscari.
Cu cci vulìa lu meli di ficu
e tanti atri cosi ca mancu ti dicu.
Ma iu vulissi sapiri, a la fini,
d'unni spuntaru li beddi arancini?
E m'addumànnu di quali manu
nasciru "panelli e risattianu".
E amentri ca ma nanna si sfirniciàva,
a mia lu stommacu mi murmuriava
e mi ricuerdu ca cci 'avissi dittu:
"nanna, zittemuni ch'haiu pitittu!"
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